Druga wizyta przygotowawcza zaplanowana na ten rok szkolny w ramach Akredytacji Erasmus + została zakończona.

18 listopada nauczycielki: Anna Górka, Agata Rąpała i Renata Swianiewicz odwiedziły szkołę partnerską w Reggio Montecchio we Włoszech, Istituto Comprensivo di Montecchio Emilia. Współpraca rozpoczęła się dwa lata temu projektem eTwinning Memories for the Present (wówczas była to szkoła w Bibbiano – Scuola secondaria di primo grado “D.Alighieri” stanowiąca integralną część wyżej wymienionej instytucji). Zaplanowana na marzec mobilność naszych uczniów obejmie aktywności i działania w obu placówkach. Polscy uczniowie zostaną zintegrowani z ich włoskimi kolegami poprzez pracę w grupach na lekcjach:
–  matematyki: praca projektowa w oparciu o teorie włoskiego matematyka Leonardo Fibonacci oraz polskiego – Wacława Sierpińskiego;
– chemii (we włoskiej szkole szeroko pojętej przyrody): zanieczyszczenie powietrza;
– oraz języka angielskiego: “komunikacja i ekspresja’’ z Szekspirem.

Ogólne założenie współpracy, cele akredytacji zostały omówione podczas rozmowy z dyrektorką włoskiej szkoły, Eleną Viale. Pani Renata Swianiewicz rozpoczęła spotkanie z całym zespołem projektowym prezentacją swojego pomysłu łączącego matematykę ze sztuką, a dalsza wymiana myśli zaowocowała konkretnym planem działań zmierzających do integracji polskich i włoskich uczniów. Po stronie włoskiej, w jego realizację zaangażowane będą nauczycielki: Sonia Mari, Elena Maioli, Elena Simonini, Monica Ardenghi, Cinzia Arduinin, Orsola Cola, Carla de Lucio, Erica Bertolini i Maria Grazia Rosi. Dwie ostatnie Panie, nauczycielki szkoły w Bibbiano będą również kontynuowały współpracę z Panią Agatą Rąpałą przy realizacji nowego (właśnie zapoczątkowanego) projektu eTwinning Deaming is Believing – dreams start a change.

Jesteśmy pod wrażeniem gościnności, otwartości i entuzjazmu naszych gospodarzy. Dziękujemy za wspaniałą organizację, uśmiech, wspólne zwiedzanie miasta i lunch pełen lokalnych produktów (jak się okazało, jest to miejsce gdzie powstał i produkowany jest słynny parmeggiano reggiano).

#MyodMaczkaErasmusplus #erasmusplus #akredytacja #italy #poland #spboguchwala